22.veebruaril 2016a. asutati äriühing Pakri Energy Island OÜ

Paldiski Ettevõtjate Liidu poolt on juba mitme aasta jooksul edendatud Pakri poolsaare energiaühistuga seonduvat ideed. Idee ja kujunenud olukord oli küpsenud tasemeni, millest edasi tuli astuda samm idee realiseerimise suunas. 22.veebruaril 2016a. asutasidki Nelja Energia AS, Balti Gaas OÜ, Energiasalv Valdus OÜ, AS Paldiski Tsingipada ja AS Alexela Terminal äriühingu Pakri Energy Island OÜ. Äriühingu asutamise eesmärgiks on energiamajanduse-alase ühistegevuse arendamise läbi Paldiski olemasolevate ettevõtjate konkurentsivõime parandamine ja rahvusvaheliselt konkurentsivõimelise ärikeskkonna loomine uute suurinvesteeringute realiseerimiseks Pakri poolsaarel. Energiamajanduse-alane ühistegevus tähendab eelkõige energia tootjate ja tarbijate kokkuviimist, samuti energia muundamisega seotud investeeringute korraldamist  viisil, mis minimeeriks eelkõige elektri ülekandega seotud kulud Paldiskis. Paldiski on selliseks energia-alaseks ühistegevuseks igati õige paik: piirkonna elektritootmine (ca. 130GWh) on terbimisest (ca. 25GWh) kordades suurem

Elektrihindu tuleks vaadata eelkõige meiega samade investeeringute pärast konkureerivate riikide (Rootsi, Soome) kontekstis. Üsna lihtne on jooniselt järeldada, et konkurentsivõimeline keskmine elektrienergia hind ei tohiks olla üle 60 EUR/MWh, energiamahukatel tööstustel aga madalamgi.

Olemasoleva Paldiskis tegutseva ettevõtluse jaoks seisneb konkurentsivõimeliste energiahindade saavutamise kasu arusaadavalt selleski, et koos uue ettevõtlusega tekib ka uusi tarbijaid. Konkurentsivõimeline ärikeskkond kasvava tarbimisega on aga eelduseks kvaliteetse elukeskkonna kujunemisele, mis omakorda elavdaks Paldiski ettevõtlust.

Energia-alane ühistegevus loob küll võimaluse rahvusvaheliselt konkurentsivõimelise ärikeskkonna kujunemisele, kuid samas pole see võluvits. Ühistegevuse mõte on leida ka Paldiskisse investeerida soovivaid uusi ettevõtteid, sest energia suurtarbijate lisandumine loob eelduse energiakulude optimeerimiseks. Uute ettevõtete kaasamine eeldab ka ühist ajutegevust ning seepärast on Pakri Energy Island OÜ avatud uutele osanikele, kes lisaks enda ärikasumi suurenemisele energiahindade võimalikust alanemisest tulenevalt näevad oma võimalusi uue ettevõtluse Paldiskisse toomisel. Paldiski Ettevõtjate Liit teeb tänuväärset tööd Paldiski kui piirkonna rahvusvaheliseks tutvustamiseks, Pakri Energy Island OÜ rolliks on Paldiskist huvitatud ettevõtetele Paldiskisse investeerimiseks vajalike asjade reaalne korraldamine.