Hollandi kaitseväelased asusid Paldiskist koduteele

Hollandi soomukÖöl vastu 27. veebruari suundus Paldiski Lõunasadamast kodubaasi poole Hollandi relvajõudude soomus- ja toetustehnika.

Paari-kolme tunni jooksul veeres 26. veebruari hilisõhtul laevale sada erinevat sõidukit, sealhulgas 14 üle kolmekümne tonni kaaluvat lahingsoomukit CV9035 ning kuus Leopard 1 baasil ehitatud ja enam kui nelikümmend tonni kaaluvat toetustanki.

“Sadama vaatenurgast polnud hollandlaste soomusmasinate käitlemine midagi erakordset – suudame päeva jooksul vastu võtta kordades rohkem tehnikat ja varustust kui selleks siiani vajadus on olnud,” ütles Paldiski Lõunasadamas tegutseva ESTEVE Terminal ASi juhataja Üllar Raad.

Raad lisas, et kõik Lõunasadama üheksa kaid kannatavad sajatonniste masinate liiklemist. Hollandlaste tehnika saabus Paldiskisse ühe laevaga ning kasutas sildumiseks ühte neljast rambiga kaist.

Liitlaste soomustehnika transportimiseks on Eestis siiani kasutatud nii mere- kui raudteed: näiteks ameeriklaste hetkel Eestis viibiva kompanii Stryker-tüüpi soomustransportöörid saabusid 1. jalaväebrigaadi Tapa linnakusse Saksamaalt rongiga.

Öösel Eestist lahkunud Hollandi 43. mehhaniseeritud brigaadi 44. pataljoni soomustehnika jõudis Eestisse 2. veebruaril Paldiski Lõunasadama kaudu. Siin viibitud kolme ja poole nädala jooksul võtsid hollandlased osa nii Scoutspataljoni iga-aastasest talvelaagrist kui Eesti Vabariigi 97. aastapäevale pühendatud kaitseväe paraadist Narvas.

Eesti Kaitsevägi